Psychiatrie en Zingeving

Datum 30 juli 2020
Tijd 12:00 uur

ZOMERBIJEENKOMSTEN 2020
30 juli en 12 augustus

INKERI HYVARINNEN
Lunchbijeenkomst
Donderdag 30 juli 12.00 uur

Op 30 juli zal Inkeri Hyvarinnen vertellen over haar bijzondere werk als geestelijke verzorgster bij de GGZ locatie Grote Beek.

De lunchbijeenkomst heeft een informeel karakter. Eerst wordt gezamenlijk de zelf meegebrachte boterhammen opgegeten. Bij mooi weer gebeurt dat in de tuin. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

De toegang is gratis.

In het algemeen ondersteunt een geestelijk verzorger mensen bij allerlei levensvragen: over ziekte en gezondheid, over goed en kwaad, over verleden en toekomst, over schuld en verantwoordelijkheid, over hoop en wanhoop. Het bijzondere is dat Inkiri werkt in een omgeving van een psychiatrische instelling. Daar verblijven mensen, kort of lang, die vooral geestelijk lijden of mentaal ziek zijn. Het is goed dat aan het dominante bio-medisch model tegenwicht geboden wordt door een praktijk die naar de hele mens omziet. De patiënt wil gezien worden als een uniek persoon die altijd blijft verlangen naar verbinding en acceptatie. De zogenaamde psychiatrische patiënten zijn vooral gewonde mensen. Voor de buitenwereld zijn ze verward en onmachtig om zich adequaat te uiten maar menigmaal zijn ze juist hypersensitief voor de levensvragen waarvoor ieder mens, die in de meeste gevallen totaal verkeerd als normaal wordt bestempeld.

Ook een geestelijke ziekte dient gezien te worden als een crisis en een uitdaging. Het werk bij de GGz is moeilijk omdat door gebrek aan geld, tijd en personeel vaak de psychofarmaca (pillen) als de Heilige Graal gezien worden, waarvan al het heil te verwachten is. Een geestelijk verzorger dient over bijzondere kwaliteiten te beschikken. Naast kennis van de klinische psychiatrie, dient zij gevoel te hebben voor strategieën die de cliënt helpen zichzelf te aanvaarden. Elke keer weer dient zij het unieke van iedere levensgeschiedenis voor ogen te houden in de context van de culturele achtergrond en omgevingsfactoren. Het kan niet anders of zij dient zelf te beschikken over een bron van zingeving waaruit anderen gesteund kunnen worden. In alle verwarrende opvattingen van kerken en stromingen dient zij uiterst lenig te zijn om voor mensen met totaal verschillende achtergronden een aanspreekpunt te kunnen zijn. Vaak voelen geestelijk verzorgers zich zelf onzeker in een omgeving van medische specialisten, die onverschillig staan tegenover hun aanwezigheid en blijven vragen naar empirisch aantoonbare nut. Inkiri kan vanuit haar achtergrond boeiend vertellen en zal vooral putten uit haar ervaring aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden  Reden genoeg om te komen luisteren en elkaar te ontmoeten.

In verband met de nog steeds geldende corona maatregelen is het wel van belang dat u zich zelf van te voren aanmeldt.
Aanmelden bij harry.raap@iae.nl of tel. 040 252 8713

 

 

 

WERKEN AAN EEN DUURZAME WERELD

woensdag 12 augustus 12.00 uur

Dick Verheul is medeoprichter van Omslag, werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling. Deze kleine en eigenzinnige organisatie brengt al meer dan 25 jaar mensen bijeen die werk willen maken van een mooiere, duurzame wereld.
Sinds 2000 is Omslag gevestigd in Het Kloosterhof van Gestel aan de Hoogstraat in Eindhoven. Daar vinden veel activiteiten plaats, zoals een maandelijkse filmavond, ‘Vuur & Soep’, de viering van de jaarlijkse Dag van de Aarde, af en toe een kampeerweekend. Omslag werkt landelijk, deelnemers komen vaak van ver. Ook via het eigen tijdschrift ZOZ worden mensen in heel Nederland betrokken. Het tweemaandelijks blad maakt elke keer melding van vele initiatieven in Nederland en elders op de wereld van mensen die de wereld mooier willen maken.

De inspiratie om met Omslag te beginnen kwam destijds van de internationale conferentie van de VN onder de noemer Onze Gezamenlijke Toekomst, die in 1992 plaatsvond in Rio de Janeiro. In de loop der jaren heeft Omslag op zeer uiteenlopende manieren vormgegeven aan het doel “mensen bijeenbrengen rond de thema’s milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit.”
Elke keer probeert Omslag daarbij de grote verhalen en de kleine daden daarbij tot hun recht te laten komen. Grote verhalen zonder daden hebben weinig Zin, en kleine daden zonder het grote verhaal worden vaak niet serieus genomen.
Onderwerpen die tijdens de zomerbijeenkomst aan bod kunnen komen zijn duurzame voeding, consumeren en consuminderen, permacultuur, inclusieve veiligheid, voedselbossen, alternatieve woonvormen, het verband tussen geluk en een duurzame wereld en de vraag wat er goed is voor de economie.

Veel meer over Omslag is te vinden op www.omslag.nl

Agenda