Filmkring midden in het leven

Filmkring midden in het leven
Datum 22 september 2017
Tijd 17:30 uur

ALLES IS VERLICHT – EVERYTHING IS ILLUMINATED (2005) LIEV SCHREIBER – naar het boek van Jonathan Safran Foer

De hele zomer heb ik mij verheugd op vrijdag 22 september, dan komt de filmkring weer bij elkaar voor het tweede seizoen met  films die THE AMERICAN DREAM tot thema hebben. Wij kijken naar een debuut van een debuut. Want voor zijn allereerste film heeft Liev Schreiber niet het gemakkelijkste bronmateriaal uitgekozen; de roman Everything Is Illuminated  van de jonge Joods-Amerikaanse schrijver Jonathan Safran Foer. Een bijzonder complexe roman over de jonge Jonathan die op zoek gaat naar de vrouw die zijn grootvader in de Tweede Wereldoorlog van de nazi’s heeft gered. Met name met de ingenieuze vertelstructuur van het boek oogstte de schrijver veel lof. Liev Schreiber, zelf van joodse komaf, was zeer geroerd door de roman van Foer, die hem sterk aan het levensverhaal van zijn eigen grootvader deed herinneren.

Liev Schreiber’s  Everything is Illuminated  begins in goofiness and ends in silence and memory
**** Roger Ebert voor Chicago Sun-Times

Jonathan (Elijah Wood) is een serieuze jonge joodse Amerikaan, die een obsessieve dwang heeft alles dat hem aan zijn familie herinnert in een plastic zakje te doen, dat te labelen en aan zijn slaapkamermuur op te hangen. Wanneer na zijn grootvader ook zijn grootmoeder overlijdt besluit hij het verleden van zijn voorouders te onderzoeken. Zijn enige houvast is een oude foto, gemaakt in een Oekraïens gehucht aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Op de foto staat zijn grootvader met een voor hem onbekende vrouw, van wie hij alleen weet dat ze Augustine heette en in het dorpje Trachimbrod woonde. Hij vermoedt dat zij degene is die ervoor gezorgd heeft dat zijn opa aan de nazi’s is ontsnapt. Om haar daarvoor te bedanken, besluit hij naar Oekraïne af te reizen en haar op te sporen. In Odessa wordt hij opgewacht door Alex (Eugene Hutz), een door alles dat Amerikaans is geobsedeerde hippe jonge Oekraïner die als vertaler fungeert; zijn nukkige opa Alex sr. (Boris Leskin) en diens maffe hond die luistert naar de opmerkelijke naam Sammy Davis Jr. Jr. Zij zijn van Heritage Tours, een amateuristisch familiebedrijfje dat rijke Amerikaanse joden helpt hun voorouders in Oekraïne op te sporen. Samen beginnen ze aan een lange, voor alle drie zeer verhelderende tocht door het prachtige Oost-Europese landschap.

Vooraf een eenvoudige maaltijd. Kosten € 7, 50 p.p.
Aanvang  17.30 uur (let op, gewijzigd!).

Filmkijken met koffie/thee  19.00 uur.

Einde avond (na gezamenlijk opruimen!) rond 22.00 uur.


Gewenst de tafel reservering te doen
De film zit vol met zulke verrukkelijke, kromme zinnen. Alex droomt immers van Amerika en spreekt Engels met een sterk Russisch accent! Wie mee wil eten, zorgt dat ik uiterlijk woensdag 20 september een berichtje ontvang.
Dat kan in de kerk, telefonisch: 0627 309663 of per mail:
truitje59@hotmail.com. Ik zal mijn best doen om in de week voor 22 september een herinneringsmail (met de trailer van de film) te versturen naar alle belangstellenden.

 

Alles is verlicht

is een geweldig boek. Wat een heerlijke taalgrappen! Wat een prachtige manier om lichtvoetig over zo’n zwaar onderwerp te schrijven! Lees het vooral ná het zien van deze niet onverdienstelijke debuutfilm. Want hoewel de film met één verhaallijn zeker geslaagd is, haalt hij het niet bij het rijkgeschakeerde  boek. Maar natuurlijk hopen wij op een fijne avond met een leuke en aangrijpende film met goede aanzetten tot gesprek. Daarom nodig ik iedereen (met een zin uit de eerste brief van Alex aan Jonathan) van harte uit om te komen:

Wees eerlijk in je oordeel, alsjeblieft, maar wees alsjeblieft ook zachtmoedig, alsjeblieft.

Truus Lodewijk

Inleiders: Rosanne Muileboom en Truus Lodewijk
Tijd en plaats: 17.30/19.00 uur; Dommelhoefstraat 1a te Eindhoven

Agenda