Filmkring midden in het leven

Filmkring midden in het leven
Datum 3 november 2017

Laat je ook in het nieuwe jaar inspireren door een mooie film in goed gezelschap. Trouwe deelnemers, alleen filmkijkers en/of nieuwkomers, iedereen van harte welkom!

 

3 november: Maria Full of Grace (2004) Joshua Marshton

In Maria Full of Grace heeft regisseur Marsthon de nadruk gelegd op de achtergrond en motieven van een drugskoerier, in plaats van het veelvuldig getoonde verhaal van de handelaars. We volgen de gehele film het personage Maria. Haar keuzes sturen het verhaal en worden inzichtelijk gemaakt op een weinig dwingende manier. De personages en hun onderlinge relaties tussen zijn nooit eenduidig, zoals ze dat in de echte wereld ook niet zijn.

 

De zeventienjarige Maria Alvarez woont met haar moeder, zus (Diana) en neefje (Pacho) in een Columbiaans dorpje. Ze werkt daar op een rozenplantage, waar zowel zij als de andere arbeidsters afgebeuld worden door de opzichters. Bijna al haar inkomsten geeft Maria Alvarez thuis af zodat ook haar familieleden te eten hebben en medicijnen kunnen kopen.

Wanneer Maria ontdekt dat ze zwanger is (van haar vriendje Juan) en niet naar het toilet mag van haar baas als ze misselijk is, flipt ze en neemt ontslag. Maria Alvarez besluit dan dat zij en Juan niet genoeg van elkaar houden om te trouwen. Ze gaat naar Bogota om werk te zoeken, wat in eerste instantie geen resultaat oplevert.

Dan komt ze op een dansfeestje in contact met Franklin, die haar vertelt van een mogelijke baan als drugskoerierster waarbij hij kan bemiddelen. Ze twijfelt, maar accepteert tenslotte toch zijn aanbod. Hij biedt haar een lift aan en samen vertrekken ze naar Bogota.

Daar worden contacten gelegd met de drugshandel en begint haar avontuur als bolletjesslikker van Colombia naar New York.

De actrice Moreno speelt de rol zò naturel, zo zonder grootse gebaren, dat je af en toe vergeet dat Maria Full of Grace helemaal geen documentaire is. Marston doet er alles aan om dit effect te versterken. De camera gebruikt hij vooral om te registreren en wat hij registreert is levensecht: het leven in een Colombiaans dorpje, en later de met immigranten volgepropte achterbuurten van New York. Daarnaast ligt zijn focus niet alleen bij Maria, maar ook bij haar handeling, het smokkelen van drugs. Maria Full of Grace ontstijgt daardoor het individuele niveau van de hoofdpersoon en wordt een film over iets wat duizenden Colombiaanse vrouwen dagelijks doen.

 

Op het filmfestival van Berlijn won Moreno een Zilveren Beer voor de beste actrice, terwijl Marston de Alfred Bauer Prijs kreeg voor beste film. En terecht, want Maria Full of Grace brengt het werk van de kleine, maar belangrijke schakel in de drugshandel – de bolletjesslikker – met grote precisie en compassie in beeld.

 

De kracht van Maria Full of Grace is dat het meer is dan een film over drugssmokkel.

Het is een intiem portret van een jonge vrouw die door een dramatische gebeurtenis gedwongen wordt keuzes te maken, waardoor zij uiteindelijk alleen maar sterker wordt.

Een heel bijzondere film en het zien meer dan waard!

 

Inleiders: Guus Réz-Atema en Gusta Sieverink-Boland

 

Aanvang maaltijd 17.30 uur (kosten: € 7.50 )

Aanvang film: 19.00 uur

Opgave voor 2 november bij Klaas Reijenga, telefoon 0499473366, kreijenga@gmail.com

Agenda