GELOVEN ZONDER GRENZEN

GELOVEN ZONDER GRENZEN
Datum 23 november 2019
Locatie Amersfoort

RAAD VAN KERKEN

WERKDAG GELOVEN ZONDER GRENZEN
Over de kerkelijke betrokkenheid bij vluchtelingen en asielzoekers
zaterdag 23 november, Amersfoort

In Nederland zetten vele kerken, gemeenten en parochies – en vele van hun leden – zich in om vluchtelingen en asielzoekers in nijpende situa-ties te ondersteunen, en om het beleid van de overheid om te buigen naar een humanitaire aanpak. Wat beweegt mensen om zich in kerkelijk verband voor hen in te zetten? En hoe houden zij dit vol in een vaak weerbarstige praktijk?
Eind oktober/begin november verschijnt de brochure Geloven voorbij grenzen, van de Raad van Kerken over de betrokkenheid van kerken bij vluchtelingen en asielzoekers. Deze nieuwe brochure geeft een theolo-gische doordenking, aandachtspunten voor beleid en perspectieven voor de toekomst. De werkgroep Vluchtelingen hoopt met de uitgave degenen die zich met hart en ziel inzetten te bemoedigen en te motive-ren om door te gaan.

Op zaterdag 23 november zal tijdens de jaarlijkse werkdag de nieuwe brochure worden gepresenteerd. Door middel van lezingen, workshops, muziek en ontmoeting, willen we graag ieder uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan.

Wanneer: Zaterdag 23 november 10.00 uur – 15.00 uur
Locatie: Bergkerk, Dr. A. Kuyperlaan 2, Amersfoort
Toegang gratis, lunch wordt verzorgd.
Graag aanmelden bij het secretariaat: rvk@raadvankerken.nl

Programma:
10:00 – 10:30 Inloop, koffie/thee
10:30 – 10:45 Welkom door Jan van der Kolk, voorzitter werkgroep vluch-telingen van de Raad

10:45 – 12:00 Plenair programma:
Sociaal-ethische kernwaarden en het kerkelijk handelen – prof. Fred van Ier-sel, bijzonder Hoogleraar Tilburg School of Catholic Theology.
In Nederland… en dan? Het verhaal van Julia Shamojan, diaconaal werker Remonstranten.
Geloven voorbij grenzen en kerkasiel – Derk Stegeman, STEK (Stad en Kerk, Den Haag), nauw betrokken bij het kerkasiel in Bethel.

De lezingen worden afgewisseld met muziek

12:00 – 12:15 Presentatie nieuwe brochure met handreiking voor gebruik – Ineke Bakker (STEK) en John van Tilborg (INLIA)

12:15 – 13:00 Lunch

13:00 – 13:45 Workshop ronde 1, keuze uit workshops 1-3
13:45 – 14:30 Workshop ronde 2, keuze uit workshops 4-6
14.30 – Napraten met drankje

Workshops:
Eerste ronde, 13:00 – 13:45 uur, keuze uit:
Kerkasiel: achtergrond, resultaten, leerpunten – Derk Stegeman en Ineke Bakker
Het kerkasiel was een ervaring van wederzijdse betrokkenheid tussen het gezin Tamrazyan en de vele honderden deelnemers aan de maandenlange viering. Hoe kan de dynamiek daarvan ons helpen om onze betrokkenheid nieuw elan te geven?

Inspiratie: Bemoediging en volhouden – woongemeenschap De Wonne, Al-melo
Het is niet altijd gemakkelijk om het vol te houden als het zeer moeizaam gaat bij het zoeken van nieuwe wegen voor de toekomst van vluchtelingen. Hoe ga je om met teleurstellingen en tegenslagen?

Gesprek over teksten uit de brochure – Fred van Iersel
De brochure van de Raad zoemt sterk in op de krachtige wegen die gewe-zen worden door met name de Katholieke Sociale leer. Deze heeft zich over decennia ontwikkeld en wijst wegen om op ons denken over migratie en me-demenselijkheid nieuw licht te werpen

Tweede ronde, 13.45 – 14.30 uur, keuze uit:
Spanning tussen afhankelijkheid-verlangen naar gelijkwaardigheid – John van Tilborg
Werken aan een nieuwe toekomst is het dagelijks werk van de vluchteling. De mensen die naast haar of hem staan zijn tochtgenoten. Hoe voorkom je dat je daarbij in de ‘hulpverlenersstand’ gaat staan en voor de ander gaat denken in plaats van met de ander?

Opkomen voor recht: ervaringen uit Amsterdam – Gerhard Scholte
De taakgroep vluchtelingen van de Raad van Kerken in Amsterdam is zeer nauw betrokken bij wat er in de stad gebeurt. De ervaringen van vluchtelin-gen en wie bij hen betrokken zijn inspireren tot praktische betrokkenheid en nieuwe vormen van samenwerken.

Samen leven: Integratie en kerken – Karel Jungheim (Kerk in Actie) en Maaike Graaff (Justice and Peace)
Verschillende vormen van ontmoeten, rond de tafel, als maatjes, in gemeen-schappen, brengen oude en nieuwe Nederlanders dichter bij elkaar.

PERSONALIA

Agenda