Leeskring

Leeskring
Datum 25 januari
Tijd 14:00 uur

LEESKRING

woensdag 25 januari 14.00 uur

Samenvatting van het boek Wachten op het Westen van N. Marbe.

Lege schappen in de supermarkt. Rijen voor de winkels. Grenzen dicht. Verboden bijeenkomsten in huis en mensen die afstand van je houden, alsof je verdacht bent. Het begin van de coronacrisis, toen het leven radicaal veranderde, onzeker en benauwend werd, voelde voor Nausicaa Marbe akelig vertrouwd aan. Het gevoel opgesloten te zijn, de gedachte dat de tijd stilstaat, dat het echte leven zich later zal afspelen, in een betere wereld, had ze eerder meegemaakt. De lockdown voerde haar direct terug naar haar jeugd in communistisch Roemenië. Die ervoer ze als een negentien jaar durende quarantaine in een dictatuur waar schaarste en onderdrukking heersten. De mensen waren bang, maar tegelijkertijd levenslustig en rebels. In het artistieke milieu van Boekarest waarin ze opgroeide genoot ze ondanks alles een gelukkige jeugd. Dankzij ouders die hun leven niet door de politieke terreur lieten vergallen.


Wachten op het Westen is een even persoonlijk als origineel relaas over opgroeien in onvrijheid. Achter gesloten grenzen en onder absurde regels, waarin een kind al vroeg een politiek bewustzijn ontwikkelt en blijft verlangen naar vrijheid, openheid en eerlijkheid – en naar het Westen.

Nausicaa Marbe is een Nederlands schrijver, columnist en journalist van Roemeense komaf. Ze is auteur van onder andere Mândraga, waarvoor ze het Charlotte Köhler Stipendium kreeg, en Smeergeld, dat werd bekroond met de Diamanten Kogel. Ze was zeven jaar columnist voor de Volkskrant en schrijft sinds 2013 een wekelijkse column voor De Telegraaf.

Dit boek gaan we bespreken op 25 januari aanstaande. Ik heb een lezing van de schrijfster bijgewoond en dit was zeer boeiend.

Aanvang: 14.00 uur

Marijke Kruithof-Moen.

 

Agenda