Leeskring

Leeskring
Datum 15 mei 2017
Tijd 20:00 - 22:00 uur

We lezen samen Silence van Shusaku Endo: een roman over geloof, vervolging en martelaarschap en de persoonlijke keuzes die gemaakt moeten worden onder uitzonderlijke omstandigheden.

Op 9 februari ging de film Silence van regisseur Martin Scorsese in premiere. Het is een aangrijpende film over twee jonge jezuïeten die in het verre, onbekende Japan op zoek gaan naar hun verdwenen mentor. Het christendom was er ooit met open armen ontvangen, maar inmiddels streng verboden en zwaar vervolgd. Geruchten willen dat hun mentor het geloof heeft afgezworen, iets wat het voorstellingsvermogen van de jonge priesters te boven gaat. Het verhaal kent een dramatische en verrassende ontknoping. Thema’s als geloofstrouw, afvalligheid en martelaarschap komen in de film op een aangrijpende manier aan de orde.

Silence is een verfilming van het gelijknamige meesterwerk van Shusaku Endo uit 1966. De verfilming is de aanleiding voor deze leeskring. Oorspronkelijk was het mijn bedoeling om ook samen de film te zien. Dat blijkt te moeilijk omdat het onzeker is hoe lang de film blijft draaien. Wel is het van harte aanbevolen om de film te gaan zien (bij het schrijven van dit stuk in Plaza Futura/Nat Lab). Bij voldoende belangstelling nodigen we in juni dr. Sigrid Coenradie uit voor een werkzaamheid over Endo. Zij is remonstrants predikant in Deventer en promoveerde vorig jaar bij Johan Goud op Endo en het thema plaatsbekleding in zijn literaire werk.

Martijn Junte

Agenda