Midden In Het Leven – Onderweg naar Mekka

Midden In Het Leven – Onderweg naar Mekka
Datum
20 mei 2016
Tijd
17:00 uur

Op vrijdag 20 mei komt de filmkring Midden in het leven (MIHL) voor de laatste keer bij elkaar om het seizoen vol alternatieve roadmovies feestelijk af te sluiten. Voor het zover is, staat er nog heel wat te gebeuren! Hopelijk is de tuin zover opgeknapt dat we daar (bij goed weer) tussen de twee films in met plezier kunnen vertoeven. We verheugen ons erg op het bedevaartsbuffet dat door een aantal ijverige vrienden in elkaar is gedraaid ten huize van David Hordijk. Ook voor het buiten frituren van falafal zou lekker weer een zegen zijn!

 

Waarom onderweg naar Mekka?

Beide films hebben de bedevaart naar Mekka als hoofdthema. De films hebben nog een belangrijk ander thema gemeen. Beide gaan over zoons die hun vader begeleiden op hun bedevaart naar Mekka. Maar daar houdt de vergelijking dan ook meteen op. De eerste korte film (17.00 uur kerkzaal) betreft een TED-lezing gehouden door Nederlandse theatermaker Sadettin Kirmiziyűz. In 18 min vermengt hij op luchtige geestige wijze zijn eigen ervaringen met min of meer praktische aanwijzingen voor hen die deze bedevaart nog willen maken.

 

Bedevaartsbuffet?

Het nagesprek zal zo mogelijk buiten plaatsvinden onder het genot van een glaasje sap/wijn (met brood en een olijfje?) uit de kas. Rond 18.00 uur zal dit gesprek geleidelijk overgaan in meer substantieel eten, namelijk een heus bedevaartsbuffet. De gerechten hiervoor zijn door diverse deelnemers zelf klaargemaakt en stammen uit de landen waar je door heen komt als je per auto vanuit Zuid-Frankrijk naar Mekka rijdt. In verband met de boodschappen graag van tevoren, voor woensdag 18 mei 18.00 uur, opgeven bij Marijke van Alphen.

In de kerk, per mail marijke.van.alphen@xs4all.nl of telefonisch

040 253 4821. Kosten € 7,50 .p.p.

 

LE GRAND VOYAGE

Na het toetje vertonen we om 19.30 uur een echte speelfilm, Le Grand Voyage (2004) van Ismaël Ferroukhi. Op het doosje van de DVD staat de volgende toelichting op deze film:

 

Net vóór zijn eindexamen wordt Reda, zoon van Marokkaanse immigranten, gedwongen om samen met zijn vader op bedevaart naar Mekka te trekken. De oudere man ziet maar één manier om daar te komen. Met de auto…. Het lijkt een moeizame rit te worden, aangezien de twee mannen weinig met elkaar gemeen hebben. Nu ze noodgedwongen de hele dag samen doorbrengen, slagen ze er (aanvankelijk) nog niet in om elkaar te begrijpen. Toch moeten vader en zoon samen ca. 5000 kilometer door Europa en het Midden-Oosten afleggen vóór ze eindelijk met elkaar kunnen praten.

 

Deze speelfilm heeft meer diepgang dan de TED-lezing. Eigenlijk zijn het drie verweven verhalen. De bedevaart naar Mekka door een oudere man, dezelfde reis van zijn zoon die tegen zijn wil met zijn vader mee moet en de toenadering van de uit elkaar gegroeide vader en zoon. Daarnaast geeft Le Grand Voyage ook een fascinerende inkijk in de cultuur en de gebruiken van de diverse landen waardoor het tweetal met hun oude auto op reis is.

 

Het thema Mekka is in beide video’s grotendeels gelijk. Wel is het zo dat na het zien van de TED-lezing, het gebeuren in de film beter overkomt.

 

Meijndert van Alphen

 

Nawoord:

MIHL is in 2004 als gespreksgroep voor werkenden in het leven geroepen door ds. Marina Slootmans. Anno 2016 werken de meeste deelnemers alleen nog als vrijwilliger en kijken wij naar speelfilms. Wat is gebleven, is dat wij door middel van filmkijken en gesprekken daarover, proberen om onze tijd te verstaan en zodoende midden in het leven te staan. Voor ontmoeting wordt steeds royaal tijd ingeruimd. Onmisbaar bij dit alles is een houding van openheid en verbondenheid. Daarom voor de laatste keer dit seizoen een hartelijke uitnodiging aan allen om (weer) deel te nemen! In de week voorafgaand aan de film stuur ik regelmatige MIHL-gangers en/of belangstellenden een informatieve herinneringsmail. Bij interesse graag een reactie naar truitje59@hotmail.com. Wees Weer Welkom!

 

Truus Lodewijk

Agenda