Toneelkring

Datum 28 september 2019
Tijd 19:00 - 22:50 uur
Locatie Parktheater

TONEELKRING *GAS* NOORD NEDERLANDS TONEEL

i.s.m. JAN VOS

Zaterdag 28 september

 

Energietransitie is de overgang naar een situatie waarin de energievoorziening structureel anders van aard en vorm is dan in het huidige energiesysteem. In dit nieuwe systeem is fossiele brandstof grotendeels vervangen door duurzame energiebronnen, is er veel aandacht voor energiebesparing en energieopslag en is de energievoorziening meer decentraal georganiseerd. Het met deze transitie verbonden beleidsdoel is door de internationale gemeenschap neergelegd in het Klimaatakkoord van Parijs: de toename van de wereldgemiddelde temperatuur houden tot ruim onder 2°C boven het pre-industriële niveau. Het verdrag betekende een doorbraak. De uitwerking ervan verschilt echter sterk per land, en niet alle landen onderkennen de urgentie van een energietransitie. Er is veel debat over de effecten en vormgeving van de energietransitie die sterk verschilt per land en in veel landen nog nauwelijks is begonnen..                                                                                  

                                                                               bron: WIKIPEDIA

https://www.parktheater.nl/cms_files/system/images/img33523_262.jpg

Er hangt ons nog veel boven het hoofd, grote veranderingen op het gebied van energietransitie staan voor de deur. Het is onrechtvaardig dat vooral de inwoners van het gaswinningsgebied de lasten – zonder de lusten – van onze energiewinning dragen!  Misschien helpt dit om onze betrokkenheid op te wekken:

Op zaterdag 28 september bezoekt de toneelkring het Parktheater voor GAS. De voorstelling begint om 19.00 uur en duurt tot 22.50 uur. Deze informatie biedt het Parktheater:  

“Afgelopen najaar deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met GAS: “Groots theater over nationale tragedie”, kopte NRC Handelsblad en gaf vijf sterren. Trouw en de Volkskrant adviseerden dringend om naar Groningen af te reizen. Dat hoeft dus niet meer nu de tintelende familiekroniek naar het Parktheater komt.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. De jaren zestig. Als de gasbel net is ontdekt – denkt eigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Hierdoor raken de levens van zijn dochters en de mannen van de NAM onlosmakelijk met elkaar verbonden.

GAS is onderdeel van de Officiële Juryselectie 2019 van het Nederlands Theater Festival. Dit is voor Toneelgroep Jan Vos de tweede keer dat een voorstelling wordt uitgeroepen tot beste van het afgelopen seizoen; Mansholt werd in 2015 geselecteerd.”

Wie bij wijze van inleiding een podcast over de voorstelling op prijs stelt, meldt zich voor een link bij

Truus Lodewijk

Agenda