Zomerbijeenkomst

Datum 4 juli 2017
Tijd 12:00 uur

AUTOBIOGRAFISCHE NOTITIES VAN JAN SMIT op maatschappelijke en kerkelijke ontwikkelingen vanaf zijn jeugd.

Wie is Jan Smit?

Jan Smit heeft sociale geografie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Na enkele jaren  aardrijkskunde gedoceerd te hebben aan Middelbare scholen ging hij werken als wetenschappelijk medewerker en docent aan het geografisch en planologisch instituut van de katholieke universiteit van Nijmegen. Door zijn veldwerk in de Hunsrück in Duitsland kreeg hij het besef dat de meeste gewone Duitsers ook maar slachtoffer van de oorlog waren geweest en allesbehalve Draufgängers van het Nationaal Socialisme. Zijn belangstelling voor de ontwikkelingen in Duitsland en Centraal Europa was geboren. Hij is in verschillende werelden thuis of een volbloed Europeaan, die over de grenzen van het eigen erf heen kan kijken. Hij heeft o.a. ook deelgenomen aan een verkiezingswaarnemingsmissie van de OVSE naar Macedonië.

 

Wat is Sociale Geografie?
Sociale geografie is een sociale wetenschap die maatschappelijke verschijnselen in heden en verleden bestudeert vanuit een ruimtelijke invalshoek. Een geograaf kijkt naar de wisselwerking en spanningen tussen mens en omgeving. Sociaal geografen doen onderzoek naar ongelijkheid en sociale uitsluiting, diversiteit, gevolgen van globalisering, welvaartsverdeling en migratie met als doel knelpunten weg te nemen. Geografen bekijken deze vragen zowel op microniveau,  zoals een buurt, als ook op  macro-niveau zoals regio’s en landsdelen.

Wat komt aan bod?

Jan Smit wil aan de hand van zijn eigen levensverhaal de grote veranderingen schetsen die zich de laatste decennia hebben voltrokken. Bepalend hierbij is dat hij als belijdend lid van de Hervormde kerk tijdens zijn werkzaam leven in een katholieke omgeving heeft gewoond en zijn opmerkingsgave als sociograaf waardoor hij een eigen kijk op ontwikkelingen heeft, die weer anders is dan bijv. van een historicus of een socioloog. Tot medio de jaren 50 was Nederland nog een sterk verzuilde samenleving. De roep tot vernieuwing en modernisering van maatschappij en kerk bij katholieken en hervormden stagneerde, na aanvankelijk met veel elan en enthousiasme begroet te zijn. Door de economische groei, vrije tijdsbesteding, mobiliteit en massamedia implodeerden de zuilen. Door de secularisering is de geprivilegieerde positie van de kerken in de politiek en samenleving gereduceerd tot religieuze groeperingen, die op voet van gelijkheid dienen te concurreren met andere levensovertuigingen.
Jan Smit treedt meer op als verteller dan als wetenschapper in de overtuiging dat alle grote lijnen in de handboeken en de theorievorming uiteindelijk zijn gebaseerd op de herinneringen en de verhalen van gewone mensen. Verhalen zijn altijd ook interpretatie en hiermee ook een antwoord op de vraag wat die veranderingen betekend hebben. Precies een uitstekende invalshoek voor een zomerbijeenkomst omdat iedereen zijn eigen unieke herinneringen heeft. Komen dus!

Harry Raap

Agenda