31 juli 2021

Bouwmeester Pierre Cuypers

Geschreven door willem

Lezing/lunchbijeenkomst

Dit jaar is het 100 jaar geleden, dat de Roermondse architect Pierre Cuypers op 93-jarige leeftijd overleed. Hij is de architect van de monumentale Sint-Catharinakerk in Eindhoven. Niet alleen is hij bekend als bouwer van neogotische kerk- en kloostergebouwen voor de zich emanciperende katholieken, maar ook door de bouw van spraakmakende gebouwen zoals het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam of de restauratie van Kasteel De Haar te Haarzuilens. Door zijn werk is de waardering voor de neogotiek als eigen bouwstijl enorm gegroeid.

 

De lezing wordt gehouden door de bekende kunst- en cultuurhistoricus Peter Thoben. Hij was van 1981 tot 2010 directeur-conservator van Museum Kempenland Eindhoven. Momenteel is hij conservator van het Andreas Schotel Museum in Esbeek. Hij is medeauteur van het boek Trotse burgers, Cuypers en de Sint-Catharinakerk.

 

De gratis lezing wordt georganiseerd door de Remonstrantse Gemeente op donderdag 12 augustus van 12.00 – 14.00 uur in het kerkgebouw aan de Dommelhoefstraat 1a te Eindhoven.

 

De lunchbijeenkomst heeft een informeel karakter. Eerst wordt gezamenlijk de zelf meegebrachte boterhammen opgegeten. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

 

Zie voor meer gegevens de agenda

Plaats een reactie

Gerelateerd