2 april 2020

daggedachte 2 april 2020

Geschreven door willem

De orde van het theelepeltje

Stel, je bent getuige van een ramp, bijvoorbeeld een uitslaande brand, dan kun je drie dingen doen:

Rennen voor je leven, zo snel als je kunt, en degenen die niet kunnen rennen aan

​hun lot overlaten.

Een boze brief schrijven aan de krant en de verantwoordelijken aanklagen.

Of je kunt een emmer water op het vuur gooien. En als je geen emmer hebt, dan een glas water. En als je geen glas hebt neem je een theelepeltje water. Iedereen heeft wel een theelepeltje. Een theelepeltje is heel klein en het vuur is enorm, maar: we zijn met miljoenen en ieder van ons heeft wel een theelepeltje.

 

Dit zei de Israëlische schrijver Amos Oz ooit in een interview. En het was voor het Haags Vredesinitiatief aanleiding om ‘de orde van het theelepeltje’ op te richten.

Je kunt bij hen een theelepeltje bestellen, waarmee je jouw held(in) lid kunt maken van de orde.

Ik moest eraan denken, omdat het nu wel lijkt te wemelen van de helden en heldinnen. Iedereen helpt blussen. Niet alleen degenen met ‘emmers’ die grootse daden verrichten, ontzettend hard werken en organiseren en schoonmaken in de zorg, het onderwijs, de laboratoria. Maar ook degenen met de ‘theelepeltjes’: die het uithouden alleen thuis in een klein huis of juist in een vol huis met luidruchtige huisgenoten, die een beetje vriendelijkheid in hun eigen straat verspreiden, een lied aanheffen op hun balkon, een ander wat vaker opbellen, accepteren dat hun operatie moet wachten, ervoor ijveren dat daklozen ook nu ergens terecht kunnen…

 

Esther van der Panne

 

Meer informatie over ‘de orde van het theelepeltje’ is te vinden op www.theelepeltje.nl

 

 

Foto: Partycja op Flickr (Creative Commons BY-ND 2.0)

Plaats een reactie

Gerelateerd