20 mei 2020

daggedachte 20 mei 2020

Geschreven door willem

Geloof

 

Vertel me eens iets meer over de remonstranten, vroeg iemand me van de week. Dat viel nog niet mee. Want in de eerste minuut van mijn antwoord keek hij alweer weg, was hij met zijn gedachten alweer afgehaakt. Tegenwoordig moet wat je zegt kort en krachtig. Voor nuance is geen tijd. In een pitch moet je kunnen zeggen wat je bedoelt. Remonstranten? God eren en dienen in vrijheid, verdraagzaamheid, vriendschap, vrede, verantwoordelijkheid. Dogma’s nee. Homo’s trouwen ja.

Maar wat weet je dan van de remonstranten? Mijn zorg was niet nodig. Het bleek al snel dat mijn gesprekspartner (hoewel: een echt gesprek werd het niet) zijn vraag bedoeld had als opstapje naar een uiteenzetting van zijn eigen geloof: de wereld loopt op zijn eind. Corona was daar het begin van. Het virus is de wereld in geholpen door een klein groepje wetenschappers, die controle over ons allemaal willen hebben. Daarom moeten ze ons uit elkaar drijven, op 1,5 m. En we moeten een app gaan gebruiken zodat ze ons 24/7 in de gaten kunnen houden.

Ik geef toe: het is fantasierijk. Ik zie de volgende sciencefiction film voor me. Maar, zo vroeg ik, wat is hier hoopvol aan? Wat brengt het jou? Niets, zei hij, het gaat toch allemaal naar de klote. Aan de vruchten herkent men de boom, zei ik. Droom maar lekker verder, zei hij, ik heb mijn eigen informatiebronnen. Zouden er meer rondlopen zoals hij? En wat hebben we hen te bieden?

Sigrid Coenradi

 

 

 

Plaats een reactie

Gerelateerd