23 mei 2020

daggedachte 23 mei 2020

Geschreven door willem

 

‘zonder enige ophef en zonder anderen verwijten te maken’

 

“Alles wat de aarde opbrengt is een gave van de genadige schepper aan de aardbewoners. Het is duidelijk dat we de volgende generaties onrecht doen als we de aarde nu uitputten ten behoeve van ons uiterlijk vertoon.”

 

Deze uitspraak is niet van iemand uit de 20e eeuw, maar van John Woolman,. In het blad ‘De Vriendenkring’ van de Nederlandse Quakers schrijft Willem Furnée over hem Woolman was zich in “1740 als kleermaker al zeer bewust van de schade die ´het streven naar uiterlijk vertoon´ toebrengt aan het milieu. (…) Zonder enige ophef en zonder anderen verwijten te maken gaf hijzelf op velerlei gebied het goede voorbeeld. Zo droeg hij ongeverfde linnen kleding omdat de ververijen het water vervuilden.” Hij weigerde ook om met de postkoets te reizen omdat de paarden zo slecht behandeld werden. Woolman werd niet serieus genomen.

Ik was onder de indruk van die houding ‘zonder enige ophef en zonder anderen verwijten te maken’ vanuit je eigen bewogenheid en overtuiging handelen. Je leven lang. Al word je voor gek of vreemd versleten door anderen.

Esther van der Panne

 

Zie ook: https://quakers.nu

 

 

 

 

Plaats een reactie

Gerelateerd