8 december 2019

Filmavonden

Geschreven door willem

Er zijn regelmatig filmavonden. Kom eens langs als u geïnteresseerd bent in films met diepgang. Voorafgaand aan de film wordt er tegen kostprijs een eenvoudige maaltijd aangeboden. U kunt ook na de maaltijd komen. Het bijwonen van de film en de besprekingen zijn gratis. Iedereen is van harte welkom. Bel eens aan!

Nadere inlichtingen bij Klaas Reijenga, telefoon 0499473366 of klreijenga@gmail.com

Hieronder staat het jaarprogramma met aan het einde enkele praktische gegevens:

 

Filmkring 1019/2020
Ook voor het komende jaar staan ons boeiende en met zorg uitgekozen films te wachten.
Ter oriëntatie hierbij in ’t kort de inhoud van de films:

20-09-2019 De eenzaamheid van de priemgetallen
Een mooie verfilming van de gelijknamige bestseller van Paolo Giordano
Priemgetallen kunnen alleen maar gedeeld worden door 1 of zichzelf. Het zijn eenzame getallen, ongrijpbaar voor anderen. Alice en Mattia zijn priemgetallen, allebei achtervolgd door gebeurtenissen uit hun jeugd. Alice heeft als klein meisje een ingrijpend ongeluk meegemaakt, dat sporen op haar lichaam heeft achtergelaten. Mattia heeft zijn tweelingzuster verloren. Als tieners ontmoeten ze elkaar, herkennen elkaars pijn en sluiten vriendschap.
Maar dan vertrekt Mattia naar het buitenland en verliezen ze elkaar uit et oog. Wanneer ze elkaar jaren later weer terug zien, doen beiden een onthullende bekentenis.

15-11-2019 Sophie Scholl
Waar gebeurd. München, 1943. Terwijl Hitler een vernietigende oorlog voert, heeft een groep jonge Duitse studenten zich verzameld in de verzetsgroep “Die weisse Rose”. Sophie Scholl maakt als enige vrouw deel uit van de groep. Zij wordt met haar broer gearresteerd nadat ze betrapt zijn op het verspreiden van folders op de universiteit. Ze wordt verhoord door de Gestapo officier Robert Mohr. Als hij haar een uitweg biedt om aan de dood te ontsnappen, weigert zij dit.

17-01-2020 Hannah Arendt
Hannah Arendt, zelf Jodin, was een brillante leerling van de grote filosoof Heidegger.
Als zij de berechting van de oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann voor de “The New Yorker” verslaat, verwacht ze een meedogenloos monster aan te treffen. In plaats daarvan treft ze een “niemand” aan, een man die zonder nadenken gewoon uitvoerde wat hem opgedragen werd, het transport te regelen van miljoenen Joden naar de concentratiekampen. Dit standpunt choqueert de wereld en stuit op veel onbegrip. Ondanks alle kritiek en haatcampagnes blijft Hannah bij haar standpunt, verliest erdoor veel vrienden. Het begrip voor haar standpunt is niet meer weg te denken in de wereld waarin wij leven.

27-03-2020 Leviathan
Bekroond als beste Russische film van het jaar.
“Leviathan” is een zeemonster, stammend uit de oertijd. Komt ook in de bijbel op een aantal plaatsen voor. Misschien symboliseert Leviathan in deze film wel het kwaad………….
Kolja woont in een klein vissersdorpje in het Noorden van Rusland. Hij heeft zijn eigen autoreparatiebedrijf vlakbij zijn huis waar hij woont met zijn jonge vrouw Lilya en zijn zoon ui zijn eerste huwelijk. De burgemeester wil hem echter zijn bedrijf, zijn huis en prachtig land afnemen en probeert Kolja uit te kopen. De rechter beslist in het nadeel van Kolja……………

22-05-1920 (middag) La fille inconnue
Jenny, een jonge huisarts, voelt zich schuldig omdat ze de deur niet heeft geopend voor een meisje dat hulp zocht. Het meisje wordt kort daarna dood teruggevonden. De identiteit van het meisje is onbekend en Jenny besluit op zoek te gaan naar haar identiteit.

22-05-1920 (avond) Das schweigende Klassenzimmer
Een Oost-Duitse schoolklas hoort in 1956 over het neerslaan van de Hongaarse revolutie door Sovjettroepen. Uit solidariteit besluiten de leerlingen de slachtoffers gedurende twee minuten stilte te herdenken. Het is een klein gebaar met grote gevolgen. De schooldirectie is in rep en roer. De minister van onderwijs komt aangesneld om de leerlingen van een contrarevolutionaire daad te betichten. De kinderen worden tegen elkaar uitgespeeld om de aanstichter van ‘het verzet’ te noemen……………
Praktische gegevens:
Degenen die de maaltijd willen gebruiken dienen zich op te geven bij Klaas Reijenga, telefoon 0499473366 of klreijenga@gmail.com De kosten voor de maaltijd zijn € 7.50
Vanaf 17.30 uur binnenlopen en helpen met voorbereidingen zoals tafeldekken, soep roeren, stoelen klaarzetten.
Aan tafel: 18.00 uur. Na gezamenlijk afruimen kopje thee / koffie.
Aanvang film: 19.15 uur. Na de film volgt een nagesprek. Om 22.00 uur afsluiting.

Plaats een reactie

Gerelateerd