27 maart 2020

Pasen en Pinksteren op één dag

Geschreven door willem

Column: Pasen en Pinksteren op één dag
Het is een bekende uitdrukking: als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.

Het is een manier om te zeggen: nooit. Het lijkt onmogelijk: eerst komt Pasen en vijftig dagen later is het Pinksteren. Eerst vieren we de Opstanding, dan de komst van de Heilige Geest.

Toch is er een bijbeltekst waarin beide feesten op 1 dag vallen. Dat is Johannes 20. Het evangelie van Johannes staat bekend om zijn eigenzinnige invalshoek Ook hier in de verzen 19-23. “Op de avond enz. In het Johannesevangelie vallen Pasen en Pinksteren in feite op één dag. Het is immers de opgestane Jezus zelf die zijn leerlingen de Geest inblaast.

Ik hou van deze tekst van Johannes omdat hij aangeeft dat ook de leerlingen (wij !) bezield raken en Jezus kunnen volgen door op te staan! Ook vind ik het mooi dat Jezus de Geest over de leerlingen blaast, zoals God in Genesis 1 zijn adem over de aarde, en in de mens, blies. Zo schept Jezus ons tot nieuwe mensen. Aangewakkerd en geïnspireerd in het leven staan en opstaan.

Juist in deze stille tijd een mooi beeld: om in actie, bel, app en mail – als we elkaar niet loslaten gaat er misschien iets nieuws beginnen. Zoals Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, deze week zei: er kan door deze crisis voorgoed iets veranderen in de manier waarop we zorgzaam met elkaar omgaan.

De vieringen worden landelijk verzorgd. Op zondag 29 maart door ds. Joost Rōselaers uit Amsterdam. De dienst van ds. Rachelle van Andel van 22 maart vanuit de TU Eindhoven is ook nog te zien. Via deze link kunt u de dienst volgen via het you-tube kanaal van de remonstranten: https://www.youtube.com/channel/UCzKmn08RzgZQxlNavRrPw4g
Geschreven door: Sigrid Coenradie

Plaats een reactie

Gerelateerd