22 mei 2018

Hoe ziet een feestje van een vierhonderdjarige er uit? #400jaarRemonstranten

Geschreven door maxnl

In 2019 bestaan de Remonstranten vierhonderd jaar. Reden om te herdenken, te vieren en ons gedachtengoed nader bekend te maken. Dat doen we rond het thema ‘Vierhonderd jaar geloven in vrijheid’. In januari 2019 barsten de festiviteiten los. De hoofdlijnen zien er als volgt uit:

  • In januari 2019 verschijnt een nieuwe glossy over het verleden, maar vooral over het heden van de Remonstranten. Onze kernwaarden komen in geuren en kleuren voorbij. De glossy zal worden verstuurd aan alle remonstranten.
  • Op 3 maart 2019 organiseren we een gezamenlijke, landelijke kerkdienst in Rotterdam. U bent allen uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn. De Rotterdamse cantorij voert daar een speciaal voor deze gelegenheid geschreven cantate uit, op een tekst van Sytze de Vries.
  • Maart en april 2019: Acteur en remonstrant Marijke Broekhuijsen maakte een vertelvoorstelling ‘Zit er nog rek in?’ Ze trekt een lijn van rekkelijk denken in de zeventiende eeuw – Arminius! – naar hedendaagse voorbeelden van rekkelijkheid. In deze maanden speelt zij de voorstelling in remonstrantse gemeenten die belangstelling hebben getoond.
  • Voorjaar 2019: Verschijning van ‘vijf artikelen van de remonstranten’,  waarin in kort bestek de vijf V’s van de Remonstranten worden neergezet: vrijheid, verdraagzaamheid, vriendschap, vertrouwen, verantwoordelijkheid.
  • Voorjaar 2019: Publicatie van een boek van de hand van Peter Nissen over de geloofsbeleving van de Remonstranten.
  • Maart – september 2019: Vijf bijeenkomsten in remonstrantse gemeenten in het land waarin steeds een van de vijf V’s nader wordt uitgediept. Uitlopend op:
  • 14 september 2019: Slotbijeenkomst van ons jubileumjaar in de Rode Hoed in Amsterdam, een voormalige remonstrantse kerk. We zijn druk bezig om een interessante spreker vast te leggen aan het eind van de middag. Daarna gaan we lekker eten samen en sluiten we de bijeenkomst in de avond af met een vrolijk cultureel programma.

Je hoort later meer van ons.

Gerelateerd