25 juni 2018

Wakkere remonstranten

Geschreven door Redactie
Remonstranten Foto: Markus Goller Wakkere remonstranten

 

Zomerprogramma 2018 bij de Remonstranten

 

Apeldoorn

Zomercafés /  16.30 – 19.00 uur.
Op 19 juli vertelt Ada Stafleu over de Reis van Sinte Brandaan, het ongelofelijke reisverhaal van een Ierse monnik uit de zesde eeuw.
En op 16 augustus hoor je van Ab van Ittersum over ‘Ontwikkelingssamenwerking en het fetisjisme in Senegal’.

Zomeravondlezingen  /  20.00 – 22.00 uur
Op 5 juli houdt Kees Posthumus de lezing ‘Gaat een man naar Isfahan’. In zijn lezing, met beelden en muziek, vertelt Kees Posthumus over Iran, als een land met vele gezichten. Naast grootse natuur, indrukwekkend rijke cultuur en gastvrije mensen is Iran ook een land waar vrijheid ver te zoeken voor andersgelovigen, atheïsten, vrouwen en homo’s.
Op 2 augustus een lezing over ‘Ladakh en het Tibetaans Boeddhisme’

 

Den Haag

5 juli, z
omeravond ‘Vliegt de tijd?’ /  16.30 uur
In het Parijs van de twintiger jaren van de vorige eeuw raakten drie interessante heren met elkaar in discussie over het begrip tijd. Het waren niet de eerste de besten, het ging n.l. om de natuurkundige Einstein, de filosoof Bergson en de schrijver Proust. Inleiding door Tineke van Royen-Krol

19 juli, zomeravondlezing ‘Verborgen Geloof‘ /  20.00 uur
Ds Marga Vos – Wiegand gaat in op de Zweedse dichter Tomas Tranströmer, die in 2011 de Nobelprijs voor de literatuur ontving.

Zomercursus ‘Het leven in teksten’ door Johan Goud
In vier bijeenkomsten (25 juli, 27 juli, 30 juli 1 augustus, steeds 14.00-16.00 uur) lezen en bespreken de deelnemers gedichten die over de belangrijkste dingen van het leven gaan: het paradijs en het gedroomde geluk, de dood, het kind, de omgang met de tijd en het leven nu.

26 augustus, dienst rond het thema ‘De weg, jouw weg’ /  10.30 uur
In de vakantieperiode sjouwen we vaak wat af. Maar wat zijn eigenlijk de ‘coördinaten’ van ons leven, de  plekken waar we ooit woonden, de omgeving waardoor we werden gevormd? Je levensverhaal als reisverhaal. En welke rol speelt ‘de Eeuwige’ daarin? Voorganger: ds Antje van der Hoek

 

 Naarden – Bussum

11 juli, zomermiddag over Lutherliederen / 14.00 – 16.00 uur
Onder leiding van ds. Willy Metzger vooral samen zingen, gecombineerd en afgewisseld met een inleiding op de Lutherliederen die op deze middag aan de orde komen.
Plaats: Majellakapel, Iepenlaan 26, Bussum

25 juli, zomermiddag ‘Het dorp van de arbeiders aan de graven in het Dal der Koningen, Egypte’  / 14.00 – 16.00 uur
Karel van Dam leidt ons met veel beeldmateriaal door ‘het dorp van de arbeiders aan de graven in het Dal der Koningen’. Op de westelijke oever van de Nijl, bij Luxor in Egypte, werden gedurende een paar eeuwen de farao’s begraven in een moeilijk toegankelijk dal.
Het werk aan die graven werd uitgevoerd door ambachtslieden. Die woonden in een dorp, omheind door een muur; die nederzetting kennen we onder de naam ‘Der el Medine’.
Plaats: Doopsgezinde kerk, Wladimirlaan 10, Bussum.

8 augustus, zomermiddagbijeenkomst over het grote gedicht ‘Erlkönig’ van Goethe/ 14.00 – 16.00 uur.
Erlkönig is een ballade, in 1782 geschreven door de Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe. Het gedicht van Goethe werd in 1815 door Franz Schubert op muziek gezet en werd een van diens bekendste liederen. In 1797 was Beethoven hem al voorgegaan, maar diens versie bleef onvoltooid. Franz Liszt maakte op zijn beurt drie pianotranscripties van Schuberts zetting. Peter Korver leidt ons deze middag door het gedicht en de muzikale uitwerkingen.

29 aug – 31 aug, zomercursus over Martin Buber  / 15.30 – 17.00 uur
Dit jaar zal Wim Dooge zich in de zomercursus bezighouden met de Joodse filosoof Martin Buber (1878 – 1965). Buber publiceerde één van zijn belangrijkste boeken ‘Ik en Jij’ (Ich und Du) in 1923. Al snel werd deze indringende ‘meditatie’ over de verhouding tussen mens en wereld, tussen mens en mens en tussen mens en God gezien als de sleutel tot zijn gehele oeuvre.

 

Twente

4 juli, Hoe duurzaam zijn wij? /  10.30 – 12.00 uur
Jan van Gijssel houdt een inleiding over tegenstrijdigheden in ons denken en doen. Handelen we als we meer kennis hebben?

18 juli, Het fenomeen kleur / 10.30 – 12.00 uur
Willemina Bakkenes over verschillende aspecten van kleur, bijvoorbeeld het gebruik ervan, de werking van kleur op kleur, de natuurwetten die in kleuren zitten.

1 augustus, Sholem Aleichem in Lviv / 10.30 – 12.00 uur
Cor langen geeft reisimpressies uit de Oekraïne met beeld en geluid. Met name ging hij op zoek naar de sporen van Jiddische schrijver Aleichem.

15 augustus, Bezoek aan de synagoge in Enschede / 10.30 uur
Bezoek aan de mooiste synagoge van Nederland.

 

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd