Leerhuis & werkplaats liturgie

Leerhuis & werkplaats liturgie
Datum 2 november
Tijd 11:00 - 13:30 uur

ZING, HUIL, LACH, BID, DANK, DEEL EN VERSTIL….:
wat doen we eigenlijk in een kerkdienst?
zaterdag 2 november


Als je een beetje varieert op de titel van dat lied van Ramses Shaffy (Zing, vecht, huil…) heb je al aardig te pakken wat we doen als we liturgie bedrijven in een dienst of viering: zingen, huilen over en aanklagen van alles wat er misgaat (bijvoorbeeld in een kyrie-gebed), delen (van brood en wijn bij het Avondmaal, van geld in de collecte, van zorgen in een gebed of een lied), danken, stil worden… Lachen en delen waar we blij over zijn – zou dat meer kunnen? Of hoort dat niet thuis in een dienst?
In onze (remonstrantse) diensten komen een aantal elementen terug, in een vaste volgorde. Welkom, kaars aansteken, stilte, begroeting, gebed van inkeer, een of twee lezingen (meestal minimaal een uit de bijbel), preek (of is het een overweging?), gebeden, collecte, zegen… Dat doen we niet zomaar, daar zitten redenen achter.
Tegelijkertijd variëren we ook: iedere voorganger doet het net weer wat anders, er klinkt klassieke taal en nieuwe taal, verheven en alledaagse taal. Soms is er gelegenheid voor gesprek, is er andere muziek dan orgelmuziek om naar te luisteren, zingt iemand een popsong voor ons, zitten we de hele dienst aan tafel of kijken we naar beelden.
Ik wil heel graag met jullie praten over liturgie en vooral over onze zondagse kerkdienst. Ik wil stilstaan bij: wat doen we en waarom doen we dat? (Niet omdat er per se iets zou moeten veranderen, trouwens.) En bij vragen als: Hoe beleef je die diensten? Wat zoek je in een kerkdienst, wat is voor jou de kern? Wat mis je? Wat vind je belangrijk als het gaat om liturgie in remonstrantse geest?
Daarnaast ga ik graag praktisch en creatief met elkaar aan de slag (liturgie doe je – laten we ook wat oefenen en uitproberen). Samen lunchen maakt deel uit van het programma!
Iedereen is van harte welkom – zeker degenen die regelmatig welkom heten, de kaars aansteken, een lezing doen, mededelingen doen,

kosteren, collecteren, muziek maken…

Zaterdag 2 november van 11.00 – 13.30 uur in de kerk in de Dommelhoefstraat.

In verband met de lunch is het fijn als je je aanmeldt

(liefst voor 30 oktober).
Esther van der Panne (evdpanne@upcmail.nl, 06 5087 5501).

Agenda