27 juni 2024

Zomerbijeenkomsten 2024

Geschreven door willem

Zomerbijeenkomsten waren en zijn bedoeld voor mensen die in de vakantie thuis blijven In deze periode zijn er weinig activiteiten. Het is dan prettig om anderen te ontmoeten. Voor iedereen toegankelijk en in een informele, laagdrempelige sfeer wordt een actueel of maatschappelijk onderwerp gepresenteerd door een deskundige spreker. Voor aanvang kunnen de deelnemers hun zelf meegebrachte lunch nuttigen. Bij mooi weer in de tuin. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Na de voordracht kunnen er vragen worden gesteld of is er gelegenheid voor een gedachtenwisseling.

Dit jaar zijn de bijeenkomsten op 18 juli en 15 augustus. De tijd van de bijeenkomsten is naar oude gewoonte van 12.00 tot 14.00 uur in de kerk aan de Dommelhoefstraat 1a De toegang is gratis.

KAARTEN ALS BRON VAN DE STADSGESCHIEDENIS

donderdag 15 augustus
Cultuurhistorisch Bureau Hüsken & Zoon, in 2006 opgericht door vader en zoon Jos en Bauke Hüsken uit Eindhoven, zal aan de hand van al het geografisch kaartenmateriaal dat ze verzameld hebben een inleiding houden over de unieke bijdrage van deze bron voor de regionale geschiedenis en dit demonstreren aan de hand van de ontwikkeling van  Eindhoven van klein stadje van voor de industriële ontwikkeling tot nu als metropool van de high tech. Al ver voor deze datum waren ze pioniers in het documenteren van de bewoning van Eindhoven door zorgvuldig alle 19e eeuwse panden die nog stonden in de binnenstad te doorzoeken op zelfs laat middeleeuwse elementen zoals spanten en muren die achter de gevels verborgen zaten. De resultaten zijn gedocumenteerd in het boek “Eindhovens verborgen verleden” uit 2006. 

Van uit deze gedrevenheid  hebben ze zich verder gespecialiseerd. De afgelopen jaren hebben zij tal van opdrachten uitgevoerd op het gebied van cultuur- en bouwhistorie in Eindhoven, maar ook elders in de omgeving. Als unieke combinatie van  vader en zoon zijn ze uiteraard perfect op elkaar ingespeeld. Jos Hüsken woont sinds 1958 in Eindhoven. Sinds 2006 is hij met vervroegd pensioen. Zoon Bauke Hüsken heeft een toeristische opleiding en een bibliotheek-/archiefopleiding gevolgd. Jos interesseert zich al zijn hele leven voor geschiedenis in het algemeen. Bauke raakte op zijn twaalfde gefascineerd door de fotoboeken van Karel Vermeeren, die onomstotelijk het grote verschil tussen Eindhoven ‘vroeger’ en Eindhoven ‘nu’ lieten zien. In 1990 werkten ze mee aan de archeologische opgravingen op het terrein van het latere winkelcentrum de Heuvel in de Eindhovense binnenstad. Hun nieuwste boek kwam in december 2023 uit en gaat over de 500-jarige geschiedenis van de Eindhovense cartografie: “Eindhoven staat op de kaart”. Het kan niet anders of de voordracht zal ondersteund worden met veel beeldmateriaal. De unieke benadering staat garant voor een boeiende bijeenkomst.

Harry Raap

Gerelateerd