EEN DOPERSE TRADITIE            

Datum 24 oktober
Tijd 18:00 - 21:30 uur

                     

donderdag 24 oktober 2024 18.00 uur

In januari 1525 duiken de eerste dopers op en eigenlijk gaan ze ook al snel weer kopje onder – letterlijk. Toen de boekdrukkunst in Europa voet aan de grond kreeg en mensen zelf hun bijbel gingen lezen – dat was lange tijd min of meer het enige boek dat gedrukt werd – gingen mensen de verkondigde leer van de kerk vergelijken met wat zijzelf lazen en geloofden en her en der brokkelden er stukjes van die ene kerk af.

Ook in Zürich (Zwitserland) kwamen mensen bij elkaar om hierover van gedachte te wisselen. Felix Manz en Conrad Grebel waren bij de eersten die zich openlijk distantieerden van de Rooms Katholieke kerk. Zij lieten zich opnieuw dopen, zworen geen eed van trouw meer aan de keizer (ze zworen helemaal geen eden meer) en lieten hun kinderen niet meer dopen. Manz en Grebel werden al gauw ter dood veroordeeld en daarmee kwam een lange geschiedenis van vervolgingen op gang, maar dat kon een nieuwe visie op geloven niet tegenhouden. En nog steeds zijn er dopers, zelfs in Eindhoven.


Maar wat geloven ze nu eigenlijk en waarom hebben ze

geen – tot nauwelijks – liturgie en waarom … ?
Op 24 oktober zal ik daarover iets vertellen en gaan we daarover in gesprek: wat zijn nu eigenlijk doopsgezinden?


In de doperse traditie staat samen eten dik aangestreept (over het ‘waarom’ zullen we het ook hebben!), dus we beginnen – voor wie wil – met een maaltijd. Vanaf 17.30 uur is de kerk open, de maaltijd begint om 18.00 uur en het gesprek begint om 19.00 uur.


Iedereen is welkom, maar als je wilt mee eten, is het handig om je tevoren (voor 22 oktober) op te geven, zodat er genoeg is voor iedereen, maar we ook niet met volle pannen blijven zitten.


17.30 kerk open

18.00 maaltijd (opgeven bij lia.vos-welsing@xs4all voor 22 oktober)

19.00 begin programma

21.30 einde


ds. Christien Duhoux-Rueb

Agenda