ALGEMENE VERGADERING (AV) VAN LEDEN EN VRIENDEN VAN DE REMONSTRANTSE GEMEENTE EINDHOVEN

ALGEMENE VERGADERING (AV) VAN LEDEN EN VRIENDEN VAN DE REMONSTRANTSE GEMEENTE EINDHOVEN
Datum 23 april
Tijd 20:00 uur

Hierbij de agenda voor de a.s. bestuursvergadering van 23 april a.s. om 20:00 uur.

Wij, als bestuur, doen een oproep aan belangstellenden die lid van het bestuur willen worden, of iemand anders kennen die wellicht belangstelling heeft. Laat het ons als bestuur dan weten! Dat kan door een emailbericht te sturen (paburgers@on.nl) of door iemand van het bestuur persoonlijk te benaderen. Het bestuur gaat daarna op korte termijn met het kandidaat-bestuurslid in gesprek, om te kijken wat de wederzijdse verwachtingen en mogelijkheden zijn. Het zou mooi zijn als we in de Algemene Vergadering van 23 april a.s. een voorstel voor de benoeming van een nieuw bestuurslid kunnen doen!

AGENDA ALGEMENE VERGADERING (AV) VAN LEDEN EN VRIENDEN VAN DE REMONSTRANTSE GEMEENTE EINDHOVEN
dinsdag 23-04-2024 om 20:00 uur in de kerk

1.   Welkom door de voorzitter Rolf Jesse

1.1 Zingen openingslied

1.2 Berichten van verhindering

1.3 Inhoudelijke opening Esther van der Panne

2.   Goedkeuring van de notulen van de Extra ledenvergadering van 21 januari jl.. (zie VO Nummer van maart 2024)

3.       Ingekomen stukken

4.       Jaarverslag met bijlagen (zie hieronder)

5        Diaconaal: Gemeenten zijn voor derden – Straatpastoraat in Eindhoven
Inleiding van Esther van der Panne gevolgd door uitwisseling van ideeën.

6.       Financiën (De financiële stukken zijn als een losse bijlage bijgevoegd.)

6.1 Korte toelichting van de penningmeester Hans Sander.

6.2 Discussie over hoofdlijnen.

6.3 Verslag van de kascommissie
Rosanne Muileboom en Jan Kees Melse.

6.4 Goedkeuring voorgestelde jaarrekening 2023.

6.5 Goedkeuring voorgestelde begroting 2024.

7.  De zittende bestuursleden, Rolf Jesse, Harry Raap, Willem Stoppelenburg, Truus Lodewijk, Hans Sander en Peter Burgers blijven aan. Reglementair kunnen leden aftreden, maar zijn bereid gevonden langer aan te blijven.

8.       De kascommissie bestaat uit de leden Jan Kees Melse en Rosanne Muileboom.

9.       Financiële Adviescommissie (FAC). De FAC bestaat uit de volgende leden: Antoinette Baan-d’Ailly, Rolf Treep en Hans Hoekstra.

10.     Rondvraag

11.     Sluiting van de vergadering gevolgd door slotlied.

JAARVERSLAG 2023 VAN DE REMONSTRANTSE GEMEENTE EINDHOVEN

2023 Is een jaar met vele activiteiten die vanuit een steeds kleiner wordende gemeente, met de inzet van betrokken gemeenteleden nog steeds georganiseerd kunnen worden. Onze eigen predikant Esther van der Panne, heeft in dit jaar de nodige initiatieven genomen. Behalve de kerkdiensten hebben ook de pastorale zorg, gesprekskringen, en het leggen van contacten met andere organisaties (o.a. in de buurt) haar volle aandacht. Ook zien wij dat de samenwerking met de Doopsgezinde Gemeente Eindhoven en de Evangelisch-Lutherse Gemeente Zuid-Nederland op praktisch gebied stapsgewijs wordt uitgebreid.

Activiteiten
Elke zondag is er een kerkdienst waarin een Remonstrantse-, een Doopsgezinde- en/of een Lutherse (gast)predikant voorgaat. Sommige van die diensten hebben een bijzonder karakter. Zo was er op Goede Vrijdag (7 april) een dienst waarin het Gioia-kwartet Die sieben letzte Worte unseres Endlösers am Kreuze van Joseph Haydn ten gehore bracht. Muziek en korte meditaties over ieder kruiswoord wisselden elkaar af.
Het nieuwe kerkseizoen werd geopend op 3 september en stond in het teken van de Mantel der liefde.
17 September was er een dienst voorbereid met en door jongeren van de Arminius gemeente. Het thema was Welkom om te delen.

Terugkerende activiteiten gedurende de week en het jaar zijn o.a.:

– Dommelbreak die sinds 2020 elke dinsdagmorgen gehouden wordt. Een vrije inloop voor iedereen, ook voor mensen uit de buurt. We kunnen ons nog steeds verheugen op een geleidelijke groei van het aantal bezoekers. In het winterseizoen doen we met de Dommelbreak ook mee aan de actie ‘Warme kamers’ (die mensen die in de kou zitten – bijvoorbeeld door een te hoge energierekening – een warme plek biedt).


–  De filmkring (5 keer per jaar), met steeds een maaltijd vooraf.

–  De leeskring (om de twee maanden) die steeds een boek bespreekt dat in die periode in de belangstelling staat.

–    We organiseren samen met de Doopsgezinde Gemeente Eindhoven en de Evangelisch-Lutherse Gemeente Zuid-Nederland jaarlijks drie bijbelgespreksavonden met een thema: dit voorjaar Bijbel en economie en dit najaar Geloven beweegt.

– Twee zomerbijeenkomsten met als thema’s: Mensen leven van bomen. Laten we van ze houden en Eindhoven in beeld.

–  Twee keer organiseerden we in de zomer Poëzie in de tuin, waarbij gedichten werden voorgedragen, kleinschalig maar zeer gemoedelijk.

– In de zomer was er de Buitendag. Dit jaar bezochten we klooster Sint Agatha en hielden we onze eigen kerkdienst in de kapel.

– Zeer goed bezocht was een avondvullend programma: Naar het Einde van de Aarde door David Hordijk, waarbij hij vertelde over zijn voettocht naar Santiago de Compostella aan de hand van beelden en zelf gecomponeerde pianomuziek.

– De kerk was het beginpunt van de kerstwandeling van de buurtvereniging: zo’n 70 buurtbewoners bekeken de kerk in kerstsfeer.

–   De Kerstherberg voor kinderen en hun begeleiders (samen met de Evangelisch-Lutherse Gemeente op 24 december werd zeer druk bezocht (vooral door mensen van buiten deze gemeenten).

Nieuwe activiteiten:
– Het Bijbelcafé (9 keer per jaar), waar we een Bijbeltekst met elkaar bespreken die later in een van de kerkdiensten aan de orde komt.

– Huiskamergesprekken (al 5 keer in 2023), waar een groep gemeenteleden/vrienden elkaar ontmoet en een persoonlijk gesprek voert over een (geloofs)thema, onder leiding van de predikant.

–  Tafelgesprekken voor 30-60 jarigen, een combinatie van samen eten en een gesprek over een thema. Er komt een kleine groep (van vooral 25-35 jarigen). Dit aanbod zorgt ervoor dat deze jongere garde betrokken blijft bij de gemeente. En er komen initiatieven voor andere activiteiten uit voort, zoals het plan om in 2024 een veeltalige, internationale kerkdienst te organiseren.

Om meer te betekenen in en voor de buurt zijn er in september buurt- en boekenkastjes in en vóór de kerk geplaatst. Naast boeken kunnen hier ook houdbaar voedsel en spullen voor persoonlijke verzorging in gezet en meegenomen worden.

Punten van aandacht:
Het aantal gemeenteleden en daarmee ook het aantal actieve leden loopt terug zodat op termijn minder activiteiten dreigen te kunnen worden geïnitieerd. Het anders organiseren – ook tegen betaling – van bepaalde diensten zou ons in staat moeten stellen om het gemeenteleven te behouden. Ook zoeken we samenwerking met andere organisaties.

Peter Burgers, secretaris

Agenda