Bezinningsdienst “Mens en missie”

Min BuZa Bezinningsdienst “Mens en missie”
Datum 5 juni 2016
Tijd 11:00 - 12:30 uur
Locatie Eindhoven

In de bezinningsdienst van 5 juni is Hub Rutijna te gast. Hij is vele malen als militair uitgezonden geweest op vredesmissies. Dat is geen sinecure, zo bleek iedere keer weer.

Al was het maar omdat er een grote afstand bestaat tussen zij die er geweest zijn en wij die hen uitgezonden hebben. Niet alleen omdat veel informatie niet gedeeld wordt, maar ook omdat de ervaring van daar-zijn nauwelijks te delen is. Daarom is het goed dat we ons bezinnen op dit onderwerp. Wij sturen mensen naar conflictgebieden omdat we zo belangrijke waarden hoog denken te houden, maar weten we wel wat we daarmee de mannen en vrouwen die gaan aandoen? Daarom is Hub te gast. Zijn reactie op de mail waarin we hem vroegen, spreekt boekdelen. Hij schreef:

Ik wil graag mijn verhaal doen. Over de mens als militair en in het bijzonder over zijn toegewijde rol tijdens missies. Wat doet het met je? Wat levert het je op? Heel veel, vind ik zelf, ik ben een rijker mens geworden.

Het kernbegrip in het verhaal dat Hub met ons wil delen is respect. Dat is het uitgangspunt voor je eigen inzet. Dat is wat je verwacht van de mensen die, op welke manier ook betrokken zijn. Het is eerste echter, haast, dat je merkt is dat respect niet vanzelfsprekend is.

En, niet onbelangrijk, dat je eigen gedachten evenmin onveranderlijk zijn. Dat wordt wel duidelijk is een lied dat we gaan laten klinken van Ernst van der Pas. Daar ligt een belangrijke reden voor de uitnodiging voor de bezinningsdienst. In die diensten gaat het immers om maatschappelijke betrokkenheid gekoppeld aan persoonlijke bezinning. We hopen op een goede opkomst.

Bezinningsbijdrage: Hub Rutijna

Voorganger: ds Martijn Junte

Collecte: Diaconie RGE

 

 

Agenda