Filmkring

Datum 16 november 2018
Tijd 18:00 - 22:00 uur

FILMKRING ‘THE IMITATION GAME (2014)’
vrijdag 16 november

Klaas Reijenga heeft de algemene leiding.
Vóór donderdag 15 november opgeven voor het eten, in de wandelgangen of per mail: klreijenga@gmail.com
Vrijdag 16 november vanaf 17.30 uur binnen lopen en helpen met voorbereidingen zoals tafeldekken, in de soep roeren, stoelen klaarzetten.
Aan tafel om 18.00 uur. Na gezamenlijk afruimen om 19.15 uur met een kopje koffie/thee naar de kerkzaal voor de film. Na de film terug naar de hal. Om 21.15 uur nagesprek.
Om 22.00 uur is dan alles weer opgeruimd en sluiten wij af. 

Iedereen is van harte welkom!

 

SCHUREN

Een echte Filmkring-film kan best mooi zijn maar mag gerust ook een beetje schuren. Mag best confronterend zijn; ons iets over onszelf en onze tijd leren; ons een spiegel voorhouden. Maar dan zonder buiten-sporig geweld en grof taalgebruik. Expliciete seks zien wij ook liever niet maar sentimentaliteit is pas echt taboe! Een geschikte film legt bovendien de bodem voor een goed nagesprek. Na deze inleiding wil ik THE IMITATION GAME, eerst aan mijn eigen Filmkring-filmkeuring onderwerpen. Is dit wel een filmkring waardig exemplaar? Mijn be-vindingen:

KRITISCHE AANBEVELINGEN

Het is een spannende film over de ontraadseling van de Enigmacode. De nazi’s gebruikten die o.a. om de positie van hun onderzeeërs ge-codeerd te versturen. Het kraken van die code redde vele miljoenen levens en bekortte de oorlog met jaren. Een oorlogsfilm?

Het is het waargebeurde levensverhaal van Alan Mathison Turing, een wiskundig genie met een gecompliceerd karakter. Is dit niet weer een karikatuur van een hyperintelligente persoon met autisme? Turing is in deze film wel erg contactgestoord! Ondanks zijn enorme prestatie (hij staat aan de wieg van onze computer) wordt hij niet geëerd. Uiteindelijk maakt hij in 1954 vereenzaamd een einde aan zijn leven.

Het is een film over de vuile praktijken van de MI6, een geheime tak van de Britse geheime dienst. Een film over stoere mannen die in die vreselijke oorlog hun finest hour beleven.

WAT TOT NADENKEN EN NAGESPREK AANZET

BURGERMOED! De film maakt duidelijk dat de Britten erg leden onder The Battle of Britain. De bevolking leeft in angst. In bijna ieder gezin is wel een dode te betreuren. Zij klagen niet maar gaan na het puinruimen moedig verder met leven. Dat is een houding die heden ten dage ver van ons, ontevreden burgers, af staat. Zijn wij inmiddels allemaal slachtoffers die leven in een klaagcultuur?
GEWOON DOEN/NORMAAL ZIJN! Toch laat deze film ons ook de gevolgen van de upper class Britse opvoeding (very stiff upper lip) zien. Wij zien een jonge Turing die op kostschool gepest wordt, omdat hij anders is. Hij lost de moeilijkste puzzels op maar begrijpt niets van de gewone omgang tussen een groep jongens. Als volwassene heeft Alan Turing bovendien een geheim wat hem chantabel maakt, hij is anders, want hij is homoseksueel. Het kost hem zijn baan voor de geheime dienst. In de naoorlogse Britse samenleving is het praktiseren van homoseksualiteit strafbaar. Het wordt zijn dood. Ook in Nederland was openlijke homoseksualiteit destijds verboden.

AUTISME: EEN GAVE! Recent onderzoek van de Cambridge Univer-siteit bevestigt dat de diagnose autisme vaker voor lijkt te komen in een regio met een sterke ICT-sector, zoals Eindhoven. Onze geloofs-gemeenschap heeft vanouds veel leden die in de hogere technische beroepen werkten. Onze vernieuwingsplek danken wij bovendien aan het feit dat Eindhoven kennisregio is. Onze uitdaging is om niet een fijne, in onszelf gekeerde organisatie te zijn – die niemand kent -, maar om naar buiten te treden en onze vrijzinnige verworvenheden te laten voeden en te delen. Hoe kunnen wij elkaar helpen om te veranderen?

Laten wij vooral kritisch naar onszelf blijven kijken! Daar kan The Imitation Game ons een beetje bij helpen. Maar vast ook mensen buiten onze geloofsgemeenschap. Zij zijn van harte welkom! Bij ons aan tafel is plaats voor 25 personen. Nodig ze uit om met ons mee te eten en kijken. De kerkzaal is gróót genoeg! Ik kook een eenvoudige, voedzame, vegetarische maaltijd voor € 7, 50 p.p. (op de avond contant te voldoen). Dit is het tijdspad:

Truus Lodewijk

 

Agenda